linnatuli_sketch

Installatie

Voordat er gebouwd kan worden moet worden bekeken of de vloer het gewicht van de kachel kan dragen en wordt een luchtbuis naar buiten aangebracht voor de aanvoer van verbrandingslucht.

Het opbouwen van een linnatuli Finoven is door de moderne productie technieken sterk vereenvoudigd, maar blijft een zware klus voor 2 personen. De 10 cm hoge elementen worden eenvoudig gestapeld met daartussen hittebestendige mortel. Na het stapelen van de elementen wordt de kachel aan de buitenkant voorzien van een lijmlaag en een net.

 

Afwerking

Strak modern of landelijk met de afwerking mogelijkheden voor een Linnatuli Finoven is bijna alles mogelijk. De meest gebruikte materialen zijn kalk voor een moderne uitstraling en leem voor een rustiek eindresultaat. Dit zijn natuurlijke materialen die bestand zijn tegen de uitzetting van de kachel en de hoge temperaturen, ook zijn ze in vele kleuren en ruwheden te realiseren.

Bent u uitgekeken op de kleur of valt de kleur u tegen, het stucwerk is eenvoudig over te schilderen met kalk,krijt of leem verf.

Een harde afwerking met gebakken tegels of speksteen geeft de kachel een geheel eigen karakter en kan ook in combinatie met stucwerk gebruikt worden.

Informeer bij uw kachelbouwer naar de vele mogelijkheden.

CV aansluiting

Binnenkort volgt hier informatie over de toepassing van CV aansluiting op de Linnatuli Finovens. Hierin zal onder andere het 5E systeem aan bod komen.

Meer informatie, zie www.5-e.nl.

Gesloten systeem

Moderne goed geïsoleerde huizen zijn luchtdicht afgewerkt, en worden mechanisch geventileerd. De verbrandingslucht moet dan van buiten komen via luchtbuizen. Ook de kacheldeur moet luchtdicht zijn uitgevoerd, zodat de ventilatie van de woning de verbranding niet kan beïnvloeden.

Tegenstroom principe

Het tegenstroom principe heeft betrekking op de kanalen waardoor de hete rookgassen hun weg naar buiten vinden. Deze  kanalen zijn symmetrisch uitgevoerd waardoor de kachel gelijkmatig opwarmt.

Direct klep

De directklep wordt gebruikt bij het opstarten van de kachel. De rookgassen maken direct de schoorsteen warm voor een goede trek om de kachel snel op te starten bij een koude start. Ook bij het navullen van de kachel met brandhout kan de klep gebruikt worden, dit voorkomt dat er rookgassen ontsnappen tijdens het openen van de kacheldeur. Als de verbranding opgestart is kan de klep gesloten worden, en wordt de massa van de kachel opgewarmd.

Materialen met tabel

Volgt zo spoedig mogelijk.